Smurfar i soffan

Kommer ni ihåg Gammelsmurf, Glasögonsmurf, Smurfan och alla de andra. Sedan får vi ju inte glömma den enda människan i den lilla smurfbyn – Gargamell och hans katt. Min syster yster hade jättemånga av smurfarna med hus och allt när vi var små, de har nu återuppstått i en ny film i 3D och den ser jag verkligen fram emot att se.

Smurfarna handlar om etthundra små blå tomteliknande varelser, de flesta identiskt lika och endast ”tre äpplen höga”. De lever i en by i det fjärran Glömda Landet och har ett säreget språk som påminner om vårt eget, men där substantiv, verb och adjektiv ersätts med ord som ”smurf”, ”smurfa” och ”smurfig” enligt en avancerad grammatik som endast smurfarna själva förstår. I de svenska serieöversättningarna får ordet smurf ofta omväxlande ändelser i stil med -er, -ar, -et, -en etc, motsvarande faktiska ordslut i de ord i svenska språket som smurf vid varje enskilt tillfälle motsvarar. Sammansatta ord ersätts endast delvis av ”smurf”.
Wikipedia 

Idag ska jag och sonen smurfa ner oss i soffan och gotta oss med kräftor, tunnbrödssnittar, lite plockgodis och så Smurfarna på tv 🙂 – Nostalgi på hög nivå!

 

 

Annonser

5 tankar om “Smurfar i soffan

 1. Ja tänk när smurfarna var populära och ungarna höll på med dom och samlade. Jag tyckte det var smurfar överallt…..nu i somras fick man köpa smurfglas på macken för 10kr om man tankade 30l och mer, och det gjorde man ju lätt,
  Kram vännen!

 2. Hejsan!
  Så du kommer ihåg mina smurfar ;).
  Skulle gärna krypa ner i soffan med er och kolla på de blå sötingarna men framförallt smaska på allt gott.
  Jag har lovat Tilda att vi ska gå och kolla på filmen.
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s