Hedersrelaterat våld och förtryck

Idag har jag varit en intressant föreläsningseftermiddag på Örebro läns museum som handlade om det våld och förtryck unga flickor och pojkar många gånger får utstå i hederns namn.

För så där en sex år sedan kom jag i kontakt med en ung flicka, hon var då 16 år, som hade blivit mordhotad med ett skjutvapen av sin pappa och farbror. Min kunskap om detta problem var i stort sett obefintlig det var en chock att upptäcka att även socialtjänstens, polisens och andra myndigheters kunskaper.

Denna händelse var början på en fasansfull insikt – Det var ju hur många tjejer som helst som blev utsatta för detta med att bli misshandlade och förtryckta av sina familjer i hederns namn. För i många familjer satt och sitter familjens heder mellan döttrarnas ben.

Jag började då läsa och utbilda mig för att få en större kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck och startade även ett projekt ute på några av högstadieskolorna i våra kommuner. Blev då intervjuad i radion vilket ni kan höra om ni klickar på bilden.

 

Kan idag säga att trots att kunskapen är mycket mycket bättre nu än för fem sex år sedan har vi fortfarande otroligt långt kvar tills det att dessa flickor, pojkar och familjer får rätt stöd och hjälp i sin utsatta situation.

Annonser

En tanke på “Hedersrelaterat våld och förtryck

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s