Tänk positivt och var optimist

Tänk positivt och var optimist är den undermening som avslutar varje diskussion och möte nu för tiden. Oavsett hur tufft du har det eller hur tufft du upplever din situation så kan själv påverka din situation med positivt tänkande.
Och vem vill inte vara optimist!?! – Tänk dig frisk!

Naturligtvis mår vi inte bra av att i längden alltid grotta ner oss i det negativa och alltid se saker ur ett pessimistiskt perspektiv men det finns en fara i att alltid upphöja positiv psykologi till en evig sanning. Om vi enbart var uteslutande positiva och aldrig hade känslor av  tvivel skulle vi inte utvecklats.
Negativa känslor är lika viktiga för oss som de positiva!

När samhället  har format en hel industri kring föreställningen om att du kan tänka dig glad i form av massutskick i all media med feta rubriker så som ”Tänk dig frisk” eller ”Påverka ditt liv med positivt tänkande”, kurser i positivt tänkande, inspirationstal mm tar det ansvaret från samhället och lägger det på den enskilda individen. Det ger  många gånger motsatt effekt och orsakar ofta en stor skuldbeläggning hos den person som inte ”lyckas” tänka sig ur en depression eller tänka sig frisk från cancer.

Vårt samhälle försöker inbillar oss medborgare att en positiv attityd är viktigare än att klaga över orättvisor – Det är rätt sjukt!

negKom att tänka på en gång när min son var liten, ca 4 år, och vi satt och läste en saga om optimister och pessimister. Han ställde lite följdfrågor om vad en optimist var och vad en pessimist var och jag förklarade så gott jag kunde så att han skulle förstå. Han tänkte en stund och så sa han
– ”Mamma, då tror jag att jag är en pessimist”.

Han la ingen värdering i om det var bättre att vara pessimist eller optimist utan konstaterade detta helt utan den förståelsen. Hur många av oss skulle ens kunna snudda vid tanken på att vi skulle kunna vara något så fult som en pessimist??? 🙂

 

4 tankar om “Tänk positivt och var optimist

  1. Intressant inlägg! Det gäller att tänka positivt när man behöver det. Om det hjälper en att må bättre och gå vidare. Själv jobbar jag jättemycket på det. Men ibland krävs det att ryta ifrån när någonting inte känns positivt hur mycket man än försöker att få det till det. Man måste ju också stå upp för sig själv. Som tur är behöver jag nästan aldrig det eftersom att min positiva syn påverkar min omgivning. Det är sällan någon bråkar med mig.

  2. Ja inte går det att vara optimist jämnt, en blandning kan nog vara bra, fast hellre mer positiv än negativ. Mycket beror ju även på omgivningen man smittas gärna av sig av hur andra mår. Kram

  3. Visst är det bättre med en positiv inställning men det är inte så enkelt att det löser allt eller alla problem. Ibland kan man vara hur positiv som helst men det går ändå helt åt helsefyr… Så inte är det någon absolut sanning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s